De Vijzel 2018: voor Jan Jonk

De Vijzel is een speciale prijs die wordt toegekend aan een Ondernemer die zich buitengewoon verdienstelijk heeft gemaakt, zowel binnen het eigen bedrijf, als zijn of haar omgeving als in de Beemster gemeenschap. Je kunt hierbij spreken over een soort pionier. Een pionier die bovendien innovatief is, zich lokaal, regionaal en nationaal weet te manifesteren, en die maar al te goed begrijpt dat samenwerking vaak de sleutel tot succes is.

Een prijs waarvan allerminst vaststaat dat die jaarlijks uitgereikt gaat worden. En daarmee krijgt deze prijs extra glans. Toch heeft de commissie besloten om deze prijs ook dit jaar uit te reiken.

De Vijzel wordt toegekend aan een Beemsterling die zijn bedrijf, idee of product tot ongekende hoogte heeft weten op te stuwen. En die bovendien voor de Beemster gemeenschap van ongekend grote betekenis is of is geweest. Een voorbeeld van goede pioniers vaardigheid!

Om in aanmerking te komen voor “De Vijzel” moet deze Beemsterling werkelijk opvallen, ruimschoots boven het maaiveld durven uitsteken, en in sociaal-maatschappelijk opzicht van grote betekenis zijn. Maar het kan eigenlijk ook het tegenovergestelde zijn. Namelijk door niet op te vallen, als Beemsterling niet boven het maaiveld uit komen, maar daarbij wel in sociaal-maatschappelijk opzicht van grote betekenis zijn. Al met al gaat het om een sociaal betrokken Beemsterling.

De ondernemer pur sang die de Vijzel in ontvangst mag nemen komt uit een groot gezin, waarbij ondernemen een vanzelfsprekendheid was. De Vijzel 2018 is voor Jan Jonk.

Samen met zijn broers heeft Jan vanuit het niets een fantastisch bedrijf opgebouwd door gebruik te maken van Beemsterslimheid. Jan is een gentleman, verhalenverteller, charismatisch en een voorbeeld voor velen hoe je met hard en slim werken een waar imperium kan neerzetten. Op enig moment voorzag hij 1200 personeelsleden van inkomen. Bij verjaardagen was er altijd een persoonlijke felicitatie voor hen.

Sociale en maatschappelijke betrokkenheid komen naar voren in de ondersteuning van diverse sportverenigingen, ouderenvervoer, NKT en katholieke kerk. Het speciale personenvervoer, de Hortsik busjes kent iedereen nog wel. In de jaren 60 werd personeel van de Hoogovens hiermee vervoerd.

Een familieman, trouw aan zijn mensen, Zijn secretaresse Gre Twint bijvoorbeeld, wie kent haar niet, werkt al meer dan 50 jaar voor hem. Voor velen nog steeds een aanspreekpunt voor raad en daad. Hij weet met treffende opmerkingen de spijker op de kop te slaan zonder mensen hierbij te kwetsen. Het gaat bij Jan Jonk zoals hij zelf zegt, niet om het kooitje maar om het vogeltje.

Foto door Geert Heikens

Als Beemsterling rijdt Jan nog graag op zijn 40 oude racefiets. Volgens welingelichte bronnen doet Jan het langst van iedereen met zijn remblokken. Want zoals Jan dan zegt: “je ziet toch al ruim van tevoren dat die bocht eraan komt, dan laat je toch gelijk je gas los en ga je niet op het laatste moment remmen”. Van dat remmen lijkt bij Jan nog geen sprake, want hij barst nog van de energie, blijft enthousiast en is nog steeds een aanspreekpunt voor jonge ondernemers, ondersteuner van lokale en regionale goede doelen en des te meer reden om deze geboren en getogen Beemsterling, ondernemer pur sang en een voorbeeld voor velen met zijn staat van dienst de Vijzel te overhandigen.

Vandaag:

Binnenkort

Archief Nieuwsberichten

Lid worden?

Klik hier om uw bedrijf aan te melden bij AOV De Beemster Ondernemer. De kosten voor een lidmaatschap bedragen € 190,- per jaar, excl. btw. Wilt u het lidmaatschap opzeggen?
Stuur dan een mail aan secretarisbeemsterondernemer@gmail.com.