Nieuwjaarsrede 2015

Nieuwjaarsrede 2015

Foto: Govers Media ©

Geachte burgemeester Brinkman en mevrouw Brinkman, wethouders Dick Butter, Han Hefting en raadsleden van de politieke partijen van de Beemster, leden van de besturen van de ondernemersvereniging IBEV, Zeevang, PRO en Waterland, Piet Hein Debets, Paul Folgers, LTO Beemster, diverse media, bestuur en alle leden van de Beemster Ondernemer.

Ik heet u van harte welkom op de nieuwjaarsreceptie 2015 in het Middenpunt te Middenbeemster. Prettig te zien dat u ook dit jaar met velen bent gekomen.

Heeft u het afgelopen jaar uw doel bereikt? Heeft u een lokale ondernemer extra werk gegund, wat u eerder inkocht van buiten de gemeentegrens?

Vorig jaar ging mijn toespraak over de samenwerking van gemeente Beemster met de gemeente Purmerend; het inkopen van kennis, verwerking en deels uitvoering. Ik heb uit diverse hoeken reacties op die toespraak gekregen. Blijkbaar was het een gedachte die bij meer mensen speelde. Vanuit de BO zijn we erg benieuwd hoe het na één jaar samenwerken gaat.

In de speech van het afgelopen jaar sprak ik de hoop uit over een paar punten: Inzicht krijgen in het aanbestedingsbeleid van de gemeente Beemster ten opzichte van de Beemster Ondernemers én het hebben van een contactpersoon binnen het gemeentehuis in Purmerend. Helaas zijn beide missies (nog) niet geslaagd. Daar word ik niet blij van. Het streven is dit snel weer op te pakken.

Waar ik als voorzitter van de BO wel blij van word, is de aansluiting met de gemeentepolitiek, zowel met de raadsleden als het college. We zitten regelmatig met wethouder Dick Butter en wethouder mevrouw Zeeman rond de tafel. Dat ervaren wij en de leden als heel prettig.

Ook het vele werk van Piet Hein Debets voor de VOWA, waar wij als Beemster Ondernemer actief in deel nemen, samen met andere besturen van de ondernemersverenigingen binnen Waterland, maakt mij blij.

Wat steeds duidelijker wordt is dat het merk Beemster ijzersterk is. Zelfs zo sterk dat u niet gek moet opkijken van de bussen vol toeristen die onze polder binnen komen rijden, stoppen en werkelijk uitstappen. Vele 55+ers zich gaan laten verwennen in een van de horecalocaties, verblijven in een B&B, huren lokaal een fiets en bewonderen de droogmakerij om haar status als werelderfgoed. Gelegen tussen Volendam en Alkmaar, nabij kaasmarkt Edam, de Zaanse Schans en Amsterdam kunnen toeristen hier overnachten en genieten van de rust en de rechtlijnigheid.

In 2015 gaan partijen samenwerken om het toerisme te bevorderen: Bezoekerscentrum Beemster, Beemster Wereld Erfgoed, Historisch Genootschap, De Kerk, Onder de Linde en anderen, samen met ons als Beemster Ondernemers. De gemeente is hierin de intermediair en streeft naar structuur in een langdurige samenwerking.

Ziet u het al voor u? Een loopbrug over de Ringvaart vanuit een van de polders naar onze polder, fietsroutes, fietsverhuur, bootverhuur, hotelovernachtingen, meer B&B ‘s, bloeiende Marktplein met diverse horeca. U als ondernemer en lid van de BO kan daarin een rol spelen.

De nieuwe participatiewet wordt dit jaar ingevoerd. De gemeente heeft de verantwoording van het Rijk gekregen, mensen met een arbeidsvermogen die extra ondersteuning nodig hebben, te helpen aan werk in het Beemster bedrijfsleven. Een nieuwe uitdaging voor de politiek in samenwerking met de ondernemers.

Het afgelopen jaar zijn er zeer goede momenten geweest. Vele jubilea, zoals Chocolade Fabriek Beemster, Golfbaan Vrederust Beemster, Wijnhuis Henk Bart, De Kloek, Ins en Out en nog een aantal. Van harte allen.

Er waren nieuwe uitdagingen in bouw of verhuizing: Cono Kaas Beemster, autobedrijf Nico Konijn, Niels ten Dam zonwering, Reijers advies, Santhe Bakker, horecabedrijven Alles met Liefde, Stoer in de Beemsterhofstee.

– Breedband Beemster is een super goed burgerinitiatief dat in breed Beemster, dus ook in de buitengebieden, breedband wil laten aanleggen.

– De nieuwe markt op het Marktplein met lokale producten, energiek opgezet door Chris Wanders, was een geslaagde pilot. Wij hopen dat dit vervolg krijgt.

– Rona Uitenthuis, plaats 16 op de lijst voor de Provinciale Verkiezingen in maart 2015 als Beemster dame.

Tot slot denk ik aan een zeer verdrietig en afschuwelijk moment: de dood van onze vroegere voorzitter Jan Winkelhuijzen en zijn vrouw Nel. Dit gaf de mooie maand juni een zeer donkere kant.

Ik wens u als voorzitter van de BO heel veel goeds het komende jaar. Veel goede prikkels en hoop u vaak te mogen zien in grote getalen bij een van onze activiteiten.

Martha Oortman Gerlings

Voorzitter Beemster Ondernemer

Zuidoostbeemster, 5 januari 2015

Vandaag:

Binnenkort

Archief Nieuwsberichten

Lid worden?

Klik hier om uw bedrijf aan te melden bij AOV De Beemster Ondernemer. De kosten voor een lidmaatschap bedragen € 190,- per jaar, excl. btw. Wilt u het lidmaatschap opzeggen?
Stuur dan een mail aan secretarisbeemsterondernemer@gmail.com.