Ondernemer van Waterland 2015

Foto: Christy Rijser ©

Foto: Christy Rijser ©

Woensdagavond is in zeer drukbezochte “Oude School” in Warder uiteindelijk Van t’ Hek Groep winnaar geworden van de Ondernemer van Waterland 2015. Zij waren genomineerd en voorgedragen door de Ondernemersvereniging PRO (Purmerend en omstreken).

Omdat deze winnaar heel erg Beemsters is: 1) in de Beemster gevestigd zit 2) bijna gehele directie allemaal woonachtig is in Beemster 3) ook lid is van de BO zijn wij als BO bestuur zeer blij en voelen wij ons ook zeer vereerd met deze winnaar. Gisteren zijn de felicitaties namens jullie als leden en ons als bestuur naar hen toegestuurd dmv iets lekkers en feestelijks. En intussen is deze winnaar al zeer ver doorgedrongen in de nominatie voor de „Winnaar van de Ondernemer van de provincie Noord-Holland 2015/2016”  die bekend wordt gemaakt op 25 mei 2016 in Haarlem.

De BO genomineerde en winnaar van 2015, Fort Resort Beemster, viel helaas niet in de prijzen.

Foto: Christy Rijser ©

Foto: Christy Rijser ©

Lees hier het juryrapport:

De jury heeft gesproken. Tijdens de feestelijke VOWA-avond in De Oude School te Warder is bekendgemaakt dat de Onderneming van het jaar 2015 van de hele Regio Waterland is geworden de Van ‘t Hek Groep te Beemster. VOWA feliciteert de winnaar en de andere genomineerden. Het was voor de jury een fikse uitdaging om tot een keuze te komen. Vijf prachtige kandidaten en dan daaruit één te kiezen is voor waar geen sinecure. 

Het juryrapport:

 ‘Groep’, geen ‘Group’. Een teken van Noordhollandse nuchterheid? Het zou zo maar kunnen. De basis van de huidige Van ’t Hek Groep is gelegd door Theo van ’t Hek die in 1945 de onderneming startte. In 1954 kwam diens broer Co in het bedrijf en in de 60-er jaren volgden Theo’s zonen Jan en Co dat voorbeeld. Sinds kort hebben de broers / neven Bart, Ruud, Tom en Ted van ’t Hek het roer van hun vaders Jan en Co overgenomen.

In de loop van de tijd is de onderneming fors gegroeid. Zowel door overnames als door autonome groei. De Van ’t Hek Groep bestaat uit

  • Gebr. Van ’t Hek Funderingstechnieken Beemster
  • Kuipers Funderingstechnieken Lemmer
  • De Waalpaal Purmerend, Funderingsherstel en specialist in het installeren van bijzondere paalsystemen in beperkte ruimten
  • Van Halteren Infra Bunschoten
  • Theo van der Linden Staalbouw Purmerend
  • Hektec Ingenieursbureau Beemster
  • Van ‘t Hek International Beemster

en is als allround funderingsbedrijf marktleider in Nederland.

De besluitvorming binnen de directie geschiedt op basis van consensus. Ingeval de stemmen staken dan treedt een reglement in werking. Tot nu toe echter is nimmer een beroep op dat reglement nodig gebleken. De groep telt circa 300 medewerkers. De aandelen zijn in bezit van de familie en de meerderheid is thans in handen van de derde generatie.

Innovatie is bij Van ’t Hek een never ending story. De binnen de onderneming ontwikkelde Hekpaal is daarvan een goed voorbeeld. Marktleider zijn is mooi, marktleider blijven vereist voortdurende vernieuwing, door-ontwikkeling, creativiteit en ondernemerschap. Tot en met 2009 groeide Van ’t Hek onstuimig. De economische crisis trok een zware wissel, ook op Van ’t Hek en maakte duidelijk dat er ook een stevige tegenwind kan opsteken. Van ’t Hek zag kansen in het buitenland. Aanvankelijk vooral door het opzetten van een webshop waar zwaar funderingsmaterieel te koop wordt aangeboden. Van het een komt het ander. Buitenlandse belangstellenden zagen dat Van ’t Hek niet alleen machines ontwikkelt en verkoopt, maar ook dat Van ’t Hek met die machines de meest uiteenlopende funderingswerkzaamheden verricht. Inmiddels is Van ’t Hek actief in landen als Brazilië, Nigeria. Congo en Panama. Vanthek International is inmiddels goed voor 15% van de omzet en de groei lijkt voorlopig niet tot staan te komen. Een resultaat dat in slechts drie jaar is gerealiseerd en dus nog veel goeds belooft voor de toekomst.

In het funderen in de meest uiteenlopende gebieden is Van ’t Hek zeer ervaren. Ervaring die goed van pas komt bij de werkzaamheden in het buitenland. Funderingswerk in moerasgebieden of in binnenstedelijke havens, Van ’t Hek weet de juiste oplossing en aanpak. Waar Nederland in de waterbouwkunde een reputatie heeft hoog te houden, doet Van t’ Hek dat op het terrein van de funderingstechniek. Hollands glorie in optima forma.  

Ook het ingenieursbureau Hektec is een goed voorbeeld van diversificatie en innovatie. Hektec levert diensten op geometrisch gebied; niet alleen voor de eigen Van ’t Hek Groep, maar ook en juist voor derden, voor zogenoemde conculega’s. Dat integriteit daarbij voorop staat is een absolute voorwaarde.

Binnenkort start de bouw van een nieuw hoofdkantoor voor de Van ’t Hek Groep in Zuidoostbeemster hetgeen de bereik- en zichtbaarheid voor relaties, leveranciers en stagiaires nog meer bevordert.

Duurzaamheid staat bij Van ’t Hek hoog in het vaandel. Niet alleen om milieutechnische redenen, maar ook vanwege het financiële belang. Binnen de onderneming hanteert men de CO2 prestatieladder van Prorail die een energiereductie van 2% per jaar (tot 2020) moet opleveren. De veiligheid van de medewerkers heeft de allerhoogste prioriteit. Vrijwel permanent zijn er stagiaires werkzaam binnen de onderneming; stagiaires op alle niveaus, van VMBO tot WO.

Over de maatschappelijke betrokkenheid hoeft feitelijk niets te worden opgemerkt. Het is immers een feit van algemene bekendheid dat sport- en culturele organisaties vrijwel nimmer tevergeefs een beroep doen op Van ’t Hek. Voetbalvereniging ZOB en Rugbyclub Waterland prijzen zich gelukkig met Van ’t Hek als hoofdsponsor.

Samenvattend komt de jury tot het oordeel dat Van ’t Hek Groep een onderneming is die als voorbeeld kan dienen voor tal van andere ondernemingen. Innoverend vermogen, creativiteit, technologie, ondernemersgeest, doorzettingsvermogen, internationale oriëntatie, een doe-maar-gewoon-dan-doe-je gek-genoeg mentaliteit, sociaal-maatschappelijke betrokkenheid, het zijn ingrediënten die bij Van ’t Hek Groep ruimschoots voorhanden zijn én … gebruikt worden. Kortom, Van ’t Hek is een onderneming waar men trots op mag zijn.

Warder, 3 februari 2016

Piet Hein Debets  –  Dick Rijser  –  Lea Sterenborg (VOWA jury)

Vandaag:

Binnenkort

Archief Nieuwsberichten

Lid worden?

Klik hier om uw bedrijf aan te melden bij AOV De Beemster Ondernemer. De kosten voor een lidmaatschap bedragen € 190,- per jaar, excl. btw. Wilt u het lidmaatschap opzeggen?
Stuur dan een mail aan secretarisbeemsterondernemer@gmail.com.