Voorjaarsactiviteit, vrijdag 22 maart 2019

“Als je de geschiedenis kent, ga je van je stad houden.”

Een mooie uitspraak van Dick Blokker tijdens de voorjaarsactiviteit van Beemster Ondernemer op een heerlijk zonnige vrijdagmiddag. De Evenementencommissie had een stadswandeling georganiseerd in de binnenstad van Purmerend en Dick Blokker was de Gildegids.
Dick is een echte Purmerender en op de manier waarop hij verhaalt over de geschiedenis van Purmerend, merk je dat hij inderdaad van “zijn” stad houdt. We hebben veel geleerd tijdens de wandeling. In ieder geval dat we vaker omhoog zouden moeten kijken als we door de stad lopen, om de mooie details op de gevels van de vele monumentale panden te zien. Een aantal ondernemers die van oorsprong ook echte Purmerenders zijn, konden een mooie aanvulling geven op het verhaal van Dick, maar ook zij genoten van de wetenswaardigheden die Dick wist te vertellen.

Wist u bijvoorbeeld dat het slot van Willem Eggert, dat hij als troost kreeg van de hoge heren omdat hij niet in de adelstand verheven werd, enorm groot was: vanaf de fundering die nog te zien is op het Slotplein tot aan de Beemsterbrug?
Wist u dat er in de binnenstad nog panden staan die ontworpen zijn door belangrijke architecten als Stuijt, Oud en Stam, hun stijlen herkenbaar aan de gevels? Het is toch prachtig dat bij sloop en nieuwbouw van panden in de binnenstad bij herstel of opbouw in historische stijl wordt gebouwd. En hoe mooi ligt de huidige Koemarkt erbij in de zon, met de terrassen weer geopend.
Weet u waarom een steeg tegenover Theater de Purmaryn Koningssteeg heet?

De wandeling voerde tot slot langs de Nieuwe Gracht naar het Tramplein, waar de stadswandeling eindigde. Dick werd door Liane namens de Beemster Ondernemer bedankt met een tas vol Beemster producten.
Na de wandeling werden we verwacht bij Berging Brouwerij aan de Jaagweg, waar vroeger Melkfabriek Hollandia was gevestigd.

Purmerends onderonsje: Dick Blokker en Koos Koning

 

Brouwerij van Beemster naar Purmerend

Hoe toepasselijk is het verhaal van eigenaar Sjors Last van Berging Brouwerij, als je bedenkt dat hij in de Zuidoostbeemster is begonnen in de Berging van Villa Zuidwijk. Met een ketel van 20 liter naar nu een volwaardige brouwerij in Purmerend. Maar daarover later meer.
De ontvangst aan de Jaagweg 6 in Purmerend was hartelijk en de geur van bier komt je tegemoet zodra je het pand binnenstapt. Op de eerste etage is een ontvangstruimte ingericht. Later blijkt dat wij de tweede groep zijn die zij ooit hier ontvangen. Maar daar was in het geheel niets van te merken. Sjors en zijn team, deze middag Kaj, Theo en Rob (deze laatste twee zijn zeer bevlogen vrijwilligers!), hebben ons diverse bieren laten proeven.

De evenementencommissie van de BO heeft er ook voor gezorgd dat Burgemeester Don Bijl van Purmerend aanwezig was. Hij heeft verteld in welke fase het fusieproces Beemster en Purmerend nu zit en wat we vooral als ondernemers kunnen verwachten. Don Bijl lichtte toe op welke wijze de beide Gemeenten een aanvulling op elkaar kunnen zijn. Belangrijk ook te vermelden dat duidelijk is gesteld dat Beemster het landschappelijke karakter niet zal verliezen door allerlei nieuwbouw. Eenieder werd in de gelegenheid gesteld vragen van allerlei aard aan de Burgemeester te stellen. Daar werd dan ook gebruik van gemaakt.

Na het verhaal van de burgervader van Purmerend, was het de beurt aan Sjors Last. Zoals hierboven al beschreven is zijn enthousiasme begonnen in de Zuidoostbeemster. Maar dat smaakte duidelijk naar meer en dat is heel goed gelukt. Met een gepassioneerd verhaal over het ontstaan van de brouwerij, het ondernemerschap en vooral zijn drang om zijn bedrijf verder uit te breiden, kregen de aanwezige leden van de BO een goed inzicht van het proces naar waar het bedrijf nu staat. Na het inleidende verhaal konden we genieten van een tafel met heerlijke hapjes, verzorgd door Rozemeijer. Deze gerechten waren goed te combineren met de verschillende bieren.
Vervolgens zijn we in twee groepen door de brouwerij beneden gelopen. Sjors heeft daar met veel enthousiasme het proces van het brouwen uitgelegd. Door de beperkte capaciteit aan ketels wordt er op drie dagen productie gedraaid en de andere dagen vindt de verwerking en verzending plaats. Het voert hier te ver om het gehele proces te beschrijven, maar leuk was het zeker.

We kunnen terugkijken op een leuke en leerzame middag. Waarbij overdracht van kennis van en door ondernemers, maar ook het sociale en culturele aspect aanwezig waren, met dank aan de evenementencommissie.


Vandaag:

Binnenkort

Archief Nieuwsberichten

Lid worden?

Klik hier om uw bedrijf aan te melden bij AOV De Beemster Ondernemer. De kosten voor een lidmaatschap bedragen € 190,- per jaar, excl. btw. Wilt u het lidmaatschap opzeggen?
Stuur dan een mail aan secretarisbeemsterondernemer@gmail.com.